چهارشنبه 27 دي 1396 در 10:19       25 نظر       9324 بازدید    
0 + - 0
کد خبر : 2465
| ف | | | |

آیت الله حاج سید جعفر سیدان

ولادت و تحصیلات
آیت الله حاج سید جعفر سیّدان در اواخر سال 1313 شمسی در خانواده ای مذهبی و مومن در شهر مقدس مشهد دیده به جهان گشود. وی دوران کودکی را در دامن پر مهر مادری عفیفه و مؤمنه و در سایه پدری عطوف و مهربان گذراند و پس از فراگیری ادبیات فارسی و دروس مقدماتی در مکتب خانه، بخاطر عرق دینی والدین و علاقه شخصی وارد حوزه علمیه مشهد شد.
ایشان در دروس سطح حوزه از محضر اساتید مبرّز و برجسته آن روزگار از قبیل مرحوم ادیب نیشابوری، آیت الله حاج میرزا احمد مدرّس یزدی (در معالم، قوانین و شرح لمعه) و آیت الله حاج شیخ هاشم قزوینی (در رسائل، مکاسب و کفایه) کسب فیض نمود.
وی پس از گذراندن دوره سطح به مدت هشت سال در درس خارج فقه و اصول آیت الله العظمی حاج سید محمد هادی میلانی شرکت کرد و دروس فلسفه و کلام (شرح منظومه سبزواری ، شرح اشارات، اسفار،  مشاعر، معارف و اخلاق) را از محضر آیت الله حاج شیخ مجتبی قزوینی  فراگرفت و در زمره شاگردان برجسته آن بزرگوار قرار گرفت.
آیت الله سیدان در اول فروردین سال 1341 شمسی مطابق با 14 شوال 1381 قمری با یکی از صبیّه های خانواده اصیل و محترمِ حاج آقا سید محمد باقر سیستانی والد مکرّم حضرت آیت الله حاج سید علی سیستانی وصلت نمود. متعلّقه ایشان «رحمة الله علیها» از بانوان مکرّمه و دوستداران حقیقی اهل بیت (ع) بود که بعد از گذشت حدود چهل و سه سال از زندگی مشترک به رحمت الهی پیوست.
ارتباط با علمای مشهد
ایشان در حوزه علمیه مشهد رابطه صمیمی و نوعی همگامی با علمای برجسته مشهد آیت الله میرزا جواد آقای تهرانی، آیت الله حاج شیخ حسنعلی مروارید و آیت الله حاج میرزا علی آقای فلسفی برقرار کرده بود  که این ارتباط و اتحاد در دوران انقلاب و پس از آن بخوبی مشاهده می شود.
آیت الله سیدان یکی از مدّعیان و مدافعان جبهه فرهنگی عقائدی کشور بویژه معارف وحیانی مستند به اهل بیت (ع) و مکتب معارفی فقهاء امامیه در خراسان می باشد که اخیرا بعد از پخش مصاحبه مرحوم دکتر عبد الجواد فلاطوری  و از سوی استاد محمد رضا حکیمی به نام «مکتب تفکیک» معروف و مشهور شد و آوازه آن به خارج مرزهای کشور نیز رسید.



آیت الله سیدان سالیان متمادی در مراسم و محافل بیوت علمایی همچون آیت الله فلسفی و آیت الله مروارید سخنرانی می کرد و این ارتباط و صمیمت تا اواخر عمر این دو عالم ربانی و حتی بعدها در محافل بزرگداشت این علما ادامه داشت. 


مکتب تفکیک
آیت الله سیدان در خصوص مکتب تفکیک می گوید: «مقصود از مکتب تفکیک جداسازی گفته های بشری از معارف وحیانی و حفظ خلوص معارف و شناخت های اعتقادی مکتب اهل بیت، به دور از آمیختگی با نحله ها و مکتب های فلسفی و عرفانی بشری است. عموم فقهای امامیه بر استقلال و غنای معارف وحیانی اعتقاد داشته و تفکیک این حقایق را از افکار بشری (فلسفی و عرفانی) ضروری می دانند. بدین جهت از این دیدگاه به «نظریه تفکیک» نام برده شده است. این مکتب، مکتب جدیدی نیست. این مکتب دارای واقعیتی است تاریخی که سابقه آن به صدراسلام بلکه به بعثت رسول مکرم اسلام (ص) می رسد و مبنای سلوک عموم فقها و علمای امامیه است. آری تاریخ این مکتب تاریخ بعثت رسول مکرم اسلام (ص) است، زیرا پیامبر گرامی اسلام افکار پیشین فلاسفه و عرفا را که سابقه چندصدساله دارند تکرار نکرده و حقایق دیگری را بیان داشته اند و مسائلی که آورده اند تنها در مورد حلال و حرام و طهارت و نجاست و بیان معاملات صحیح و باطل و دستوراتی برای زندگی (که البته آن ها هم از اهمیت بسیار برخوردار است) نبوده است، بلکه مهم ترین مسأله انبیا و پیامبر گرامی اسلام تکامل بخشیدن به عقول و رشد ارواح و نفوس انسانی و معارف الهیه است. آری اسلام عزیز این آخرین مکتب وحی عالی ترین حقایق را در مسأله خداشناسی و صفات حضرت حق و لقاءالله و معرفت ربوبی و مسائل مربوط به جهان، به بشریت عرضه داشته است و در مباحث حدوث و قدوم و جبر و تفویض و اختیار، قضا و قدر، دعا و نیایش، حقیقت انسان و عقل و زندگی و عوالم قبل از این عالم و بعد از این عالم مطالب مهمی را ابلاغ و تبیین کرده است و از واضحات است که فقهای امامیه عموماً با تکیه به این بیانات وحیانی، و با توجه به این که اصل اثبات خداوند متعال و رسالت نبی مکرم اسلام با تعقل روشن اثبات گردیده است، مطالب مهمه اعتقادی را تعقیب کرده و به آن ها متعهدند». 
ایشان سالیان متمادی است که به ترویج و تبلیغ معارف اسلامی، تدریس در مجامع علمی اعم از حوزوی و دانشگاهی (در زمینه های تفسیر، کلام و معارف) و همچنین حضور در مناظرات علمی اشتغال دارد و راهنمائی طلاب و دانشجویان را در برخی رساله ها و پایان نامه ها بر عهده داشته است.
آثار و تالیفات
ثمره تلاشهای گسترده معظم له در عرصه تالیف، بیش از بیست و پنج کتاب و رساله از قبیل دروس اعتقادی، میزان شناخت، جبر و اختیار، معاد، فوائد نبویه، آیات العقائد، تعلیقه بر کتاب بیان الفرقان فی توحید القرآن آیت الله حاج شیخ مجتبی قزوینی، تفکیک یا روش فقهاء امامیه، شرح خطبه 152 نهج البلاغه، متن دروس عقائدی معظم له در مدرسه آیت الله العظمی گلپایگانی قم، رساله نقداصالة الوجود، رساله نقد قاعده الواحد و ... و همچنین بیش از دو هزار نوار کاست و سی دی از دروس کلام و تفسیر و اخلاق می باشد.
آیت الله سیدان از صدرنشینان منبر و خطابه و یادگارى از برخى استادان منبر روزگاران گذشته می باشد که واجد علم و عمل و جامع گفتار و کردار بوده و خدمات ایشان در تقلید شکنى و ارائه راه «تعقل مستقل» همیشه مورد تقدیر خواهد بود.
ایشان هم اکنون به تدریس تفسیر قرآن ، کلام و معارف اسلامی در حوزه علمیه مشهد اشتغال دارد .


منبع : کتاب مشاهیر حوزه علمیه خراسان، ج1، ص 83-87.

نظرات